Kışa Hazırlık: Kış Temizliği Nasıl Yapılır, Gerekli Olan Her Şey!

Temizlik, bahar ve yaz aylarının en popüler ev aktivitelerinden biridir. Peki bu etkinliği kışa da taşıyabileceğinizi söylesek? Evet, bahar ve yaz aylarını karşılarken temizlik yapıldığı gibi kış mevsimini karşılarken de temizlik yapmanız gerekir. Çükü içeride uzun uzun vakit geçirdiğimiz kış aylarında evlerin daha çok kirlenmesi, dağılması mümkündür. Biz de bu yüzden, bu yazımızda size kış temizliğinden bahsedeceğiz. Kış temizliği nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir gibi soruların cevapları yazımızda! 

Havaların soğumasıyla birlikte evde de birtakım hazırlıklar başlar. Bazı ürünlerin kontrolünün yapılması gerekirken bazılarını yenileriyle değiştirmek gerekir. Yaşam alanları değişir. Eşyalar, ev, mis gibi temiz bir hale getirilir. Peki kış temizliğini nasıl yapabilirim derseniz, cevabı yazımızda!

Adım Adım Kış Temizliği

Soğuk hava koşullarına fiziksel olarak hazırlanırken yaşam alanlarını da soğuklara hazırlamak gerekir. Bu yüzden kışın kendini hissettirmeye başladığı bu zamanlarda yaz dekorasyonunu kış dekorasyonu ile değiştirebilirsiniz. İnce kumaşların yerine kalın kumaşları, ince kilimlerin yerine kışlık halıları çıkarmanın zamanı çoktan geldi! Ayrıca tabii ki evde yapmanız gereken temizlik işleri de vardır. Kış temizliğine başlarken şu adımları takip edebilirsiniz:

  • İlk olarak temizliğinizi planlamanız gerekir. Yani temizliğe hangi odadan başlayacağınızı belirleyip plana uygun ilerlemelisiniz. 
  • Temizliğe nereden başlayacağınız konusunda şüpheleriniz varsa dışarıdan başlamanız gerektiğini söyleyebiliriz. Örneğin balkonda ya da bahçede sökülmesi gereken çiçeklerden, taşınması gereken mobilyalardan başlayabilirsiniz. 
  • Daha sonra eğer ihtiyaç varsa eve bir usta çağırarak gerekli işlemleri yaptırabilirsiniz. Örneğin kombi bakımı, kalorifer temizliği gibi detayları halledebilirsiniz. Ya da Evinizin Ustası Olun: Boya&Badana Rehberi yazımız sayesinde evinizi kendiniz boyayabilirsiniz!
  • Temizlik aşamasına geçmeden önce eğer evde badana yaptırmak istiyorsanız ya da birtakım yer değişiklikleri olacaksa bunları da halledebilirsiniz. Böylece temizliğe başlamadan önce bu işleri de aradan çıkarabilirsiniz.
  • Daha sonra odaların en küçüğünden başlayarak odaları toplamaya başlayabilirsiniz. Genel dağınıklığı toplamak, evi daha kolay temizlemeniz için size yardımcı olur. 
  • Tüm odaları topladıktan sonra en küçük odadan başlayarak odaları temizleyebilirsiniz. Hangi odayı nasıl temizleyeceğiniz ile ilgili ayrıntılar, yazımızın devamında!

Şimdi gelin, detaylı bir şekilde kış temizliği nasıl olur yakından bakalım! Ayrıca unutmayın; temizlik ile ilgili ihtiyacınız olan tüm ürünleri ÇiçekSepeti’nden online olarak kolayca satın alabilirsiniz. Hazırsanız, başlıyoruz!

Genel Temizlik

Kış temizliği yapımı
Detaylı Bir Kış Temizliği Nasıl Yapılır?

Temizliğin ilk adımı tabii ki genel temizliktir. Genel temizlik, adı üstünde evi genel olarak toplamaktır. Ayrıntılara girmeden odaları toplayıp temizliğe engel olabilecek ürünleri etraftan kaldırmak gerekir. Daha sonra evi süpürüp silmek, toz almak ve camları temizlemek gerekir. Ayrıca varsa odalardaki tülleri makinede yıkayıp temizleyebilirsiniz. Oda oda genel temizlikte şunları yapabilirsiniz:

  • Salon temizliği: Salonda yapabileceğiniz genel temizlikleri; koltuk yıkama, halı yıkama, tül perde değişimi, avize&lamba temizlemesi, süpürüp silme ve toz alma şeklinde sıralayabiliriz.
  • Mutfak temizliği: Dolap içlerini temizleme, buzdolabının genel bakımının yapılması, fırın temizliği, varsa mutfak perdesinin yıkanması, varsa kilerin düzenlenmesi.
  • Banyo temizliği: Tuvalet ve banyonun yıkanması, lavabo bataryasının temizlenmesi, havluların yenilenmesi.
  • Yatak odası temizliği: Nevresim takımının değişimi, dolap içlerinin düzenlenmesi, perdelerin değişmesi.
  • Balkon temizliği: Değişecek saksıların düzenlenmesi, balkonun yıkanması, cam silinmesi.

Genel temizlik esnasında sık sık kullanacağız ürünleri de şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Evinizi güzelce ve detaylı şekilde süpürmenizi sağlayacak bir süpürge,
  • Detaylı bir silme işlemi için vileda ya da paspas,
  • Tozlanmayı önlemek için spreyler ve temizleme bezleri,
  • Camları lekesiz şekilde temizlemek için cam bezleri.

Mutfak Temizliği

Kış temizliği detayları
Kışa Hazırlık için Kış Temizliği

Mutfak temizliği her zaman son derece önemlidir. Sofraya koyduğunuz yemeklerin çıktığı mutfakta hijyen büyük bir önem taşır. Mutfaklarda özellikle ardiye alanlarının ve erzak depolarının sık sık temizlenmesi gerekir. Böylece olası böceklenme sorunlarının önüne geçilmesi mümkün olur. Kış temizliği yaparken şu adımları uygulayabilirsiniz:

  • İlk olarak buzdolabının içini temizlemeye başlayabilirsiniz. Mesela dolabın içinde yazdan kalan, bozulmuş olabilecek reçel kavanozları varsa bunları atabilirsiniz. Tarihi geçmiş olabilecek bakliyatları kaldırabilirsiniz. Ayrıca dolabın içindekileri çıkarıp buzdolabının raflarını ve çekmecelerini temizleyebilirsiniz. Bu sayede dolabınız daha sağlıklı şekilde yiyeceklerinizin taze kalmasını sağlar.
  • Daha sonra eğer kileriniz varsa burası için de aynı adımları takip edebilirsiniz. Eskimiş, bozulmuş ve tarihi geçmiş ürünleri raflardan kaldırarak yenilerine yer açabilirsiniz.
  • Hemen sonra mutfak dolaplarının temizliğine geçebilirsiniz. Dolaplardaki eşyaları indirip rafları silebilirsiniz. Ayrıca raflardan indirdiğiniz ürünler tozlu ya da kirliyse tabii ki bunları yıkayabilirsiniz.
  • Fırın ve ocak bakımı yapmak da kış temizliği için gerekli adımlardan biridir. Fırınların, yemeklerin lezzetini bozmaması için fırınınızı düzenli olarak temizlemeniz gerekir. Ayrıca yaz ve kış aylarında derin temizlik yaparken fırını da detaylı şekilde temizleyebilirsiniz. Fırın ve ızgara temizleyici ürünler bu aşamada size yardımcı olacaktır.
  • Mutfağınızda perde ve tüller varsa onları da yıkamanız gerekir. Mutfakta pişen yemeklerin kokuları, isleri perdelere sinebilir. Bu yüzden kışa temiz girmek için onları yıkayıp yenileyebilirsiniz.

Banyo Temizliği

Kış temizliği nasıl yapılır
Kış Temizliğinin Ayrıntıları

Banyo temizliği de hijyen için son derece önemlidir. Aslında mutfaklar gibi banyolar da genel bir temizlik ister. Bu alanları düzenli olarak temizlemek, sağlığınız için çok önemlidir. Banyo ve tuvaletlerin temizlenmesi, hijyen ürünlerini sık sık değiştirilmesi gerekir. Bu temizliklerin yanı sıra kışa girerken şu adımları da uygulayabilirsiniz:

  • İlk olarak fayans, derz arası, duş kabini ya da küvet içi gibi alanları temizlemeniz gerekir. Bu alanlarda farklı temizlik ürünlerini, temizlik fırçalarını ve dezenfektanları kullanabilirsiniz. Derz araları için derz temizleyici kullanabilirsiniz. Ayrıca derz kalemleri ile de çizgileri yenileyebilirsiniz.
  • Daha sonra en ayrıntılı şekilde temizlenmesi gereken tuvaletler vardır. Bu alanlar için hem doğal ürünleri kullanabilirsiniz hem de zorlu lekeler için farklı çözümleri uygulayabilirsiniz.
  • Banyo temizliği esnasında lavabo açıcılardan da yardım alabilirsiniz. Böylece tıkanan giderleri onarıp yenileyebilirsiniz.
  • Banyodaki tüm temizlik işlemleri bittiğinde banyo havlularını da değiştirmeniz gerekir. Tüm havluları yeni ve temiz havlular ile değiştirebilirsiniz. Bu sayede her şeyi tamamlamış olursunuz!

Dolap Temizliği

Adım adım kış temizliği
Kışa Hazır Olmak için Yapabileceğiniz Temizlik

Kış ayına girerken dolapları da kışa hazırlamak gerekir. Bahar ve yaz aylarında giydiğimiz ince giysiler yerini kalın kışlıklara bırakır. Dolapları içini temizlerken tabii ki rafların ve varsa aynanın da tozunu almak gerekir. Dolap temizliği için şunları uygulayabilirsiniz:

  • İlk olarak yazlık, kışın giymediğiniz giysileri bir kenara kaldırın. Eğer dolabınız büyükse ve dolabınızda durmaya devam edeceklerse bu giysileri alt kısımlara koyabilirsiniz. Böylece sık kullandığınız giysiler daha yukarda olur.
  • Daha sonra kışlıkları ayırmaya başlayın. Uzun süredir giymediğiniz, artık size olmayan ya da tarzınıza uymayan ürünleri ayırabilirsiniz. Bu sayede dolabınızda fazladan yer tutacak ürünler olmaz.
  • Dolabı kışlıklar ile doldurmadan önce rafları, askılıkları ve varsa aynaları temizleyin. Daha sonra temiz dolabın içine kışlıkları yerleştirmeye başlayın.
  • Eldiven, çorap, atkı&bere takımı gibi ürünleri çift olarak dolabınıza yerleştirin. Bu sayede bir ürünün eşini bulmak için vakit kaybetmeyin.
  • Ve bu aşamaları eğer çocuklarınız varsa onların dolapları için de tekrarlayın. Bu aşamada çocuklarınızdan da yardım alarak onların da sorumluluk sahibi olmalarını sağlayabilirsiniz.

Evde derinlemesine temizlik yaparken koruyucu ürünleri de kullanmanız gerekir. Koruyucu eldivenlermaskeler ve yardımcı ürünler her zaman işinize yarayacaktır.